Welke yoga past bij jou?

Er zijn vele vormen van yoga. Er zijn echter 6 stromingen die van oudsher in India beoefend worden, dit zijn: hatha yoga, bhakti yoga, jnana yoga, karma yoga en mantra yoga. Raja yoga omvat al deze voorgaande vormen van yoga en staat daarom ook bekend als het koninklijke yogapad. De andere vormen zijn door de eeuwen heen afgeleid uit deze traditionele stromingen.

Wij geven Mindful Hatha Yoga, Yin Yoga en Restorative Yoga of een combinatie van deze drie vormen.

Hatha yoga

Hatha komt van de woorden ‘ha’, wat ‘zon’ betekent, en ‘tha’, welk ‘maan’ betekent. Deze vorm wordt vaak gezien als de tak van yoga die eenheid brengt in de tegenpolen in het lichaamssysteem, de positieve (zon)- en de negatieve (maan) stromingen. Het fysieke lichaam wordt uitgelijnd door middel van lichamelijke oefeningen, de zogenoemde asana´s. Elke oefening heeft zijn eigen specifieke doel en pakt een disharmonie aan.
Bij de hatha yoga is het niet de bedoeling als in sport snel in en uit een houding te springen, maar mentaal een houding in te gaan, de houding waar te nemen en langzaam weer terug te gaan. In asana’s wordt geen geweld tegen het lichaam gebruikt.

Yin yoga

Yin yoga is een serie van grondoefeningen waarin de spieren ontspannen blijven. Yin yoga heeft als doel het stimuleren van (dieperliggende) bindweefsel zoals banden en kraakbeen. Dit is belangrijk om de maximale beweeglijkheid en soepelheid van de gewrichten te bereiken. Om de gewrichten op een veilige, effectieve manier te stimuleren moeten we een zachte spanning erop brengen, voor een langere tijd. Elke houding duurt 3 tot 5 minuten of iets langer en zijn zittend of liggend. Er wordt zo weinig mogelijk met spierkracht gewerkt, de zwaartekracht doet zijn werk. Het is een perfecte aanvulling voor alle soorten van actieve (yang) yoga, het stimuleert meridianen en organen en het bereidt de geest voor op meditatie.

 

Restorative yoga

Restorative (herstellende) yoga werkt op diepere niveaus, het brengt lichaam, geest en gevoel in balans. Het is een therapeutische vorm van yoga die met zijn ondersteunende poses een diepe ontspanning brengt voor je lichaam en hoofd. Met behulp van props zoals dekens, kussens, blokken en banden wordt je lichaam in een comfortabele en ontspannen houding gebracht. De houdingen duren 5 tot 10 minuten. In volledige ontspanning is er geen beweging, geen inspanning en wordt het rustig in je hoofd. Deze vorm van yoga helpt ook bij de spijsvertering, stress, de overgang, vermoeidheid, depressiviteit en hoge bloeddruk.